Rectificatie artikel De Landtong over de nieuwe jeugdcoordinator Roza Huizing
In De Landtong nr. 4 is per ongeluk een stuk van de tekst niet opgenomen in het artikel over Roza Huizing, de nieuwe coördinator voor een groeiende groep jeugdroeiers. Daarom hier alsnog het hele artikel, geschreven door Florrie van der Kamp, met foto’s van Caecilia Groot.
Een nieuwe coördinator voor een groeiende groep jeugdroeiers
De groep jeugdroeiers groeit en bloeit, vooral dankzij alle energie die Sue van Dis er de afgelopen twee jaar in heeft gestoken. Nogmaals dank Sue! Roza neemt de coördinatie van Sue over. Er staan op dit moment wel zo’n 30 kinderen op de lijst en dan is er ook een groep kinderen die een maand komt ‘proefroeien’. Een hele kunst om dat allemaal in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat het leren roeien vrolijk en veilig verloopt. Gelukkig heeft Roza ervaring als jeugdroeier én als coördinator, een goede basis voor deze klus.
Hoe kwam je zelf bij roeien terecht?
Toen ik 12 was had ik twee vriendinnen met wie ik alles samen deed. Zij gingen roeien en ik dus ook. We hadden een superhechte groep van wel 30 jeugdroeiers bij de roeivereniging in Cuijk. Mijn hele middelbare schooltijd trokken we met elkaar op, gingen met zijn allen naar allerlei wedstrijden. In het begin bakten we er niks van en werden we een beetje raar aangekeken van ‘o daar heb je die grote groep uit Cuijk weer’, maar we werden langzaam maar zeker steeds beter. Mooi dat je met zo’n hechte groep steeds beter en sterker kan worden.
Ik ben dol op allerlei soorten sporten en probeer nog steeds nieuwe dingen uit, of het nu boksen is of tennis, maar roeien is toch mijn sport: lekker buiten op het water. Als je dan na een haal je bladen loskomen van het water dan heb je het gevoel dat je zweeft…dat is zo’n mooi gevoel! Met niets te vergelijken. Dus roeien ben ik blijven doen. Eerst bij De Drie Provinciën in Cuijk, toen Phocas in Nijmegen, en nu bij RIC.
Dol op sporten, dan klinkt een studie sportkunde logisch…
Die studie was niet eens mijn eerste keus. Ik wilde eigenlijk naar de kunstacademie – ik ben graag bezig met creatieve dingen, zoals beeldende kunst, grafische vormgeving en muziek maken – maar ik kwam erachter dat je er bij die opleiding helemaal vol voor moet gaan. Ik vroeg steeds: heb ik dan wel tijd om 5 dagen in de week te sporten? Tot iemand me op het idee bracht om eens te kijken bij de opleiding Sportkunde. Dat bleek een prima keus. En die creatieve dingen kan ik toch wel blijven doen. Ik ben op dit moment bijvoorbeeld bezig een album met liedjes op te nemen.
Je leert bij de studie sportkunde onder andere hoe je sportactiviteiten moet organiseren voor hele diverse doelgroepen. Enerzijds is het belangrijk om te zorgen voor een duidelijke structuur, dat is voor iedereen prettig, maar tegelijkertijd moet je ook heel flexibel en creatief kunnen omgaan met allerlei verschillende behoeftes van deelnemers of wisselende omstandigheden. Allemaal dingen die goed van pas komen bij het coördineren van jeugdroeiers.
Wat is voor jou vooral belangrijk?
Het belangrijkste bij coaching van jeugdroeiers vind ik het gevoel van veiligheid. Fysieke veiligheid is essentieel natuurlijk, maar ik bedoel vooral ook sociaal. Ik wil dat ze zich 100% op hun gemak voelen en helemaal zichzelf kunnen zijn. Ik heb zelf zo’n mooie tijd gehad als jeugdroeier, voelde me daar zo thuis en vrij, terwijl ik op school best verlegen was. Ik durfde in die roeigroep alles te zeggen en te doen. Dat gun ik iedereen!
Om rekening te kunnen houden met alle kinderen en te weten wat ze nodig hebben om zich veilig te voelen, is het goed om te weten als ze bijvoorbeeld speciale behoeften of diagnoses hebben. Niet dat ik daar direct dan hele speciale maatregelen voor wil nemen, maar het helpt om bepaald gedrag te begrijpen en er goed mee om te kunnen gaan. Sommige kinderen vertellen het zelf, maar informatie van ouders hierover is soms ook nodig.
Wat zijn je eerste indrukken bij Willem III?
Die kick-off met alle jeugd- en juniorenroeiers was echt geweldig. Superleuk dat alles door elkaar in achten ging roeien, ervaren wedstrijdjunioren met beginnende 10-jarigen. Zo’n begin geeft een goed gevoel. Ook wel wat chaotisch als je nog lang niet iedereen kent, maar dat geeft niet. Ik kan wel tegen een beetje chaos en blijf over het algemeen rustig.
Hoe Roza het jeugdroeien verder gaat organiseren met deze groeiende groep, gaat zij de komende tijd uitvinden, samen met de coaches. Roza: ‘Ik hoop dat het gaat lukken om de groep jeugdroeiers niet te hoeven opsplitsen maar dat we met zijn allen tegelijk kunnen blijven roeien op de vaste tijden, want dat is gewoon het allerleukste.’
Willem III-ers, houdt er rekening mee dat het op de roei uren voor de jeugd op woensdag half 5 en zaterdag half 10 even heel druk kan zijn op de vlotten en in de winter ook in het trainingscentrum binnen. Stem je eigen roeitijd daarop af! En wil je op die tijdstippen toch graag op Willem III zijn? Kom dan helpen als coach. We kunnen ieders hulp heel goed gebruiken.
Zie het artikel in De Landtong