MENU

Geen vaarverbod

Vaarverbod

Er komt weer een gezellige sociëteitsavond aan! Op woensdag 30 oktober aanstaande houdt muziekkenner Guido van Rijn – op uitnodiging van onze Commissie Sociëteit – een lezing over de geschiedenis van de blues, de emotionele muziekstijl uit Amerika, waar jong en (misschien vooral) oud wel iets mee heeft. Aanvang na de woensdagavondmaaltijd, omstreeks 20.15 uur.

Guido van Rijn, oud-leraar Engels aan het Kennemer Lyceum in Overveen, is geboren in 1950. In de jaren zestig – ja, hij was pas 12 jaar! – raakte hij bijzonder geïnteresseerd in blues- en gospelmuziek. In 1970 begon hij met een vriend Amerikaanse blues-artiesten naar Nederland te halen, en na een tijdje richtte hij zijn eigen platenlabel op: Agram Blues. In 1995 promoveerde hij in Leiden op de blues. De titel van zijn proefschrift is Roosevelts Blues: African-American Blues and Gospel Songs on FDR. Sindsdien heeft hij over deze muziekstijl zestien boeken geschreven.

De lezing die Guido van Rijn bij Willem III houdt, is gebaseerd op een serie van zes boeken die hij schreef over de gevolgen van de Amerikaanse politiek voor de zwarte bevolking van Amerika, en hoe die gevolgen tot uitdrukking zijn gebracht in de ontwikkeling – en met name de teksten – van de bluesmuziek.

De serie behandelt alle Amerikaanse presidenten, van Roosevelt tot Obama. Bij deze boeken horen CD’s met een representatieve selectie van de songs die in de boeken worden behandeld. De spreker zal een aantal van die songs voor ons draaien, en daarbij vooral de ontwikkeling in de songteksten behandelen. De transcriptie van de teksten is daarbij voor het publiek beschikbaar.

Guido van Rijn ontving in de Verenigde Staten ARSC-awards (Association for Recorded Sound Collections) en in 2015 kreeg hij een ‘lifetime achievement’ KBA-award (Keeping the Blues Alive) in Memphis, Tennessee.

De lezing begint zoals gezegd om ongeveer 20.15 uur, de toegang is gratis. Na de presentatie kun je natuurlijk tijdens de borrel nog met de spreker in gesprek gaan.

Heel Willem III is welkom!