Amici, Sambal Remigens
Gepubliceerd op donderdag 03 september 2020 10:45Lieve Willem IIIers,
Aan het begin van de corona-uitbraak werd duidelijk dat het clubleven zwaar getroffen zou worden. In de haven was het plotseling stil en de sociëteit maakte een koude, desolate indruk. Veel vrolijks viel er op de site niet te melden. Thuis werd gesproken of er i.p.v. woensdagavondeten niet een recept met tekening kon worden gepubliceerd. Toen Gerrit Blom ook al zoiets opperde, zijn Iris en ik serieus aan het werk gegaan. Als voorbeeld diende het kookboek van Artusi met recepten uit heel Italië voorafgegaan door een anekdote. Gelukkig is per 1 juli het clubleven weer redelijk op gang gekomen en blijkens de aankondigingen op de site bruist het weer bijna als vanouds. Iris en ik zijn door onze verhaaltjes heen, dus wordt het tijd om te stoppen. We hebben zoveel leuke reacties gehad dat we het plan hebben opgevat om een mooi boekje te maken met alle eerder gepubliceerde recepten aangevuld met een aantal andere als herinnering aan deze periode met iets wat ons roeiers vreemd is: een clubloos leven zonder reuring. Graag zouden we willen weten wat de belangstelling is voor zo’n boekje. Klik hier om je e-mailadres achter te laten.
Sambal Remigens
Op veler verzoek nu dan het recept van mijn sambal, die ik vaak bij Indisch eten presenteer. Ik heb me verbaasd over de hoeveelheden die Willem III-ers naar binnen kunnen werken, dus ik ga maar uit van een goede hoeveelheid. Houd je van zeer pittig dan gebruik je rode rawitpepertjes. Vanwege de houdbaarheid geef ik de gekookte variant.
Ingrediënten:
100 gram fijngesneden rode rawitpepers of gewone rode pepers
100 gram gesnipperde sjalot
Thaise vissaus
50 gram suiker
50 gram tomatenketchup
Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook. Laat zachtjes onder voortdurend roeren de sambal indikken.
Steriliseer een inmaakpot met kokend water. Laat drogen en doe daar de hete sambal in.
Laat de pot afkoelen op een houten plankje tegen het barsten van het glas.